Friday, 5 August 2011

Kalau tidak ikhlas,JANGAN buat!!

Tajdid, tajdid dan tajdid.

"Sebelum kita mulakan majlis, eloklah kita tajdid balik niat kita".Kata pengerusi

"Marilah sama-sama kita tajdid niat kita semula, kenapa kita menghadirkan diri kita kemajlis ini". Kata panel


Orang duk sebut betulkan niat, perbaharui niat, tetapkan niat supaya niat awal tidak lari dari tujuan asal. Tapi niat tidak ubah-ubah juga. Apesal payah sangat nih.


Panjat pokok durian senang, buka buah durian susah. Selagi tidak dibuka, selagi itulah tidak dapat merasai kelazatannya.
Hendak berkata itu senang, hendak dilakukan itu susah.


Niat awal ingin membuat ini dan itu, tapi kecundang ditengah jalan. Niat asal menjadi sesat. Nikmatkah buah yang dimakan?TIDAK SEMUA YANG KITA BUAT TIDAK ADA YANG SALAH, TIDAK SEMUA YANG KITA BUAT TIDAK ADA YANG BETUL


Menyesal selepas membuat suatu tindakan itu biasa, Belajar dari tindakan itu luar biasa. Akan ada masa bila kita membuat keputusan dan kita akan menyesali perbuatan tersebut. Sama keputusan sementara atau pun seumur hidup. Tetapi tindakan apa susulannya? mengeluh? marah? menyesal? sedih?


Diam. Fikir dan Redha. Tidak semua yang kita lakukan baik disisi kita tapi buruk pada sisi Allah. Tidak semua yang kita lakukan buruk disisi kita tetapi baik disisi Allah.
(2:216)


DIAM supaya kita tidak ganggu konsentrasi orang lain, FIKIR untuk memastikan otak yang sudah berkarat masih berfungsi dan REDHA bagi menyenangkan hati yang resah.

Cuba tetapkan dalam hati, semua yang berlaku adalah telah disuratkan dalam check list kehidupan kita. Sememangnya selepas ini, kita akan terbuat atau tersilap buat tindakan. Namun kesilapan atau kebetulan semuanya memang telah dirancang untuk diri dan kenapa perlu mengeluh? Kalau mengeluh dan bersedih perkara tersebut memang akan tetap terjadi walaupun kita membuat tindakan yang silap. Jadi kenapa kita perlu bersedih sedangkan perkara memang akan terjadi? Sepatutnya kita jadikan ia sebagai penguat untuk mentarbiah diri menjadi lebih baik dan menambah pengalaman kita.


Mungkin Allah menyediakan sesuatu yang besar untuk dia pada masa akan datang - mama


Kalau semua ini ditakdirkan untuk menjadikan kita insan yang lebih baik, matang, arif dan saksama. Kenapa perlu mengeluh atas kebaikan yang bakal kita terima? Bahkan bergembiralah kerana Allah masih mengingati kita dan menyediakan cabaran untuk melatih diri kita.Jika kita gagal dalam peperiksaan, mungkin untuk menyedarkan kita akan kelalaian dalam akademik kita.

Jika kita gagal dalam membuat keputusan, mungkin pengalaman dan masa diperlukan bagi mempersiapkan kita untuk membuat keputusan kebih baik, bukan sekarang tetapi untuk yang lebih penting.

Jika kita tidak mendapat apa yang kita hendak, mungkin benda tersebut bukan untuk kita dan benda untuk akan hadir, mungkin bukan sekarang tetapi nanti.

Orang kata rezeki semua ada cuma lain

Tabahlah wahai sahabat dalam menduga cabaran, sesungguhnya ujian kita kecil berbanding dengan perjuangan Nabi dan juga sahabat pada zaman dulu kala.

Jika perbezaan zaman sebagai alasan, menampakkan kelemahan yang diri penuh alasan bukan kekuatan.

Jangan mengaku diri telah dicabar selagi

Diri tidak bertawakal lagi seperti Ibrahim AS mulia
Diri tidak setabah Umar melawan ancaman musuh
Diri tidak pemurah Abu Bakar belanja harta demi Allah
Diri tidak seteguh Syed al-Qutb hadapi tali maut
Diri tidak berani Ibn Zubbair menahan panahan
dan..

Diri tidak setabah Irfan

No comments:

Post a Comment