Friday, 18 November 2011

Aurat anda bagaimana??

Bismillahirrahmanirrahim~



In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.



Salam to all readers~ =)







kite ada terbaca 1 artikel yg menarik.. simple but very meningful la..
Swsuai untuk dibaca oleh sume lapisan masyarakat ^_+..
Kisahnye gini...

Ade sorang laki non muslim bertanya kepada sorang laki MUSLIM...


“WHY DO GIRLs COVER THEIR BODY AND HAIR??”


In the same time (chewah, kite lak nak speaking kt sini..ehehe), ada 2 biji gula2, then dgn tenang and cool die pun keluarkan la gula2 tersebut... satu bungkusan dibukak, yg satu lagi dbiarkan terbungkus.. after that die buang dua gula2 tu ke lantai yg kotor.... laki yg bertanya tadi tu pn pelik sgt and mula tercengang.... dann utk menghilangkn rasa pelik laki tu, pemuda muslim tadi pun tanya balik



“IF I ASK U TO TAKE ONE OF SWEETs WHICH ONE U WILL TAKE??..



laki yg kepelikan td tu pun menjawab



" hmm,i think absolutely i will take the covered one.."



sambil tersenyum dgn penuh lebar, pemuda muslim tadi balas balik...



”THAT HOW WE TREAT AND SEE OUR WOMEN”...

The end... (◡‿◡✿)

Cite yang simple je kan2?? (✿◠‿◠)
The priority of aurat..sangat laaaa PENTING..
Da kata WAJIB kan... memang la penting (✿◠‿◠)
ISLAM menyuruh kite tutup aurat utk menjaga kehormatan kita...aib kita...
Seee, simple je kan .. tp kite je tak nmpak sume tu
Perihal Syaitan mensasarkan dosa 'buka aurat' ini sebagai dosa pilihan utamanya ada disebutkan dalam Al-Quran dari firman Allah ertinya :-

" Maka Syaitan membisikkan fikiran jahat kepada keduanya untuk menampakkan kepada keduanya yang tertutup dari mereka iaitu auratnya .." Al-A'raf : 20)
DAN


Allah SWT berfirman :
" Wahai anak Adam, telah kami turunkan buat kamu pakaian yang boleh menutup aurat-aurat kamu dan untuk perhiasan" ( Al-A'raf : 26)


Amat jelas dari ayat ini, penutupan aurat ditujukan kpd sesiapa sahaja yg termasuk dalam kategori anak Adam iaitu kite ni yg bernama INSAN, MANUSIA... justeru barangsiapa yg brpaling dari arahan ni,secara langsung ia menjatuhkan tahapnya selari dgn binatang yg tak cukup kemampuan dan akal bg menjalankan arahan penutupan aurat...

Haaah,takut tak??.....

tak sgguup rase nye nak umpamakn diri sndiri dgn binatang...kan2??

kalau takut renung2kan la ye (✿◠‿◠)...

ISLAM itu indah tak terkata...
Stiap buku ada pembalutnya...
Bgitu jgk dgn tingkap,,,..
Ada langsirnya...
Sm je mcm prlakuan n aurat kita...
Stiap perlakuan ada adabnya..
Stiap aurat ada batasnya..
Renungkanlah... (◕‿◕✿)


p/s : Ingatlah rakan-rakan wanita ku.... Jika anda menganggap pakaian haram yang anda peragakan itu lebih cantik daripada pakaian yang disarankan oleh ALLAH, maka sebenarnya anda telah cuba menyatakan bahawa pakaian yang disarankan oleh ALLAH itu adalah tidak cantik... Maka, di masa anda menyatakan demikian (ditambah anda mempraktikkannya) , maka anda di saat itu sedang melakukan suatu kesyirikan yang tidak kurang besarnya, dan menunjukkan anda sungguh berani kerana perbuatan anda itu sebenarnya menunjukkan anda sedang melawan (memprotes) ALLAH. Nauzubillah.

No comments:

Post a Comment